Actualiteit rond het coronavirus

Op deze pagina vindt u informatie over actuele ontwikkelingen in de bestrijding van het coronavirus die voor het onderwijs en de kinderopvang van belang zijn.

Laatste update: 26 januari 2022

Thuisblijfregels

Op dinsdag 25 januari heeft het kabinet tijdens de persconferentie vermeld dat de quarantaineregels in het basisonderwijs en de buitenschoolse opvang zijn versoepeld.

De volgende regels zijn nog steeds wél van kracht:

  • Leerlingen met neusverkoudheid of andere coronaklachten doen een zelftest. Als de test positief is, gaan ze naar de GGD-teststraat en blijven thuis. Met een negatieve zelftest mag je naar school, maar het dringende advies is wel om bij klachten dagelijks een zelftest te doen.
  • Scholen hanteren looproutes in de gang, spreiden pauzes en proberen contacten tussen verschillende schoolklassen te vermijden. Ook komen leerlingen zoveel mogelijk zelf naar school.
  • Leerlingen vanaf groep 6 dragen mondkapjes in de gang, net als het onderwijspersoneel.
  • Voor leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 in het primair onderwijs en al het onderwijspersoneel in de scholen geldt: twee keer per week thuis een preventieve zelftest doen, zo nodig met behulp van ouders of andere verzorgers. Als de test positief is, gaat de persoon en de rest van het gezin in quarantaine en laten zich testen in de GGD-teststraat. Als de test negatief is, kan de leerling of leraar naar school. Personen die in de afgelopen 8 weken positief getest zijn, hoeven geen zelftest te doen.
  • Daarnaast gelden in de scholen nog steeds de basismaatregelen. Dat betekent: volwassenen houden onderling 1,5 meter afstand (ook leraren waar mogelijk), er wordt gezorgd voor goede ventilatie, ouders komen niet het schoolgebouw in en vergaderingen zijn online.

Voor medewerkers:

  • Voor onderwijspersoneel gelden de quarantaineregels voor volwassenen. Zij hoeven niet in quarantaine als zij in de afgelopen 8 weken positief getest zijn en geen klachten hebben, of meer dan 1 week geleden een boostervaccinatie hebben gehad en geen klachten hebben. Als ze wel wat klachten hebben, maar een negatieve zelftest, kunnen zij eveneens naar school komen.
  • Voor werknemers met een essentiële rol in het onderwijs, of in een uitzonderlijke situatie, kan een uitzondering worden gemaakt op de quarantaineregels, als de werknemer geen klachten heeft. Dit kan alleen in goed overleg tussen werkgever en werknemer en onder strenge voorwaarden, zoals dagelijks zelftesten. Als de werknemer alsnog klachten ontwikkelt, gaat deze onmiddellijk naar huis en neemt een test af.
Momenteel is nog geen actuele beslisboom beschikbaar met de huidige thuisblijfregels. Zodra deze beschikbaar is, wordt de beslisboom op deze pagina gepubliceerd.Mondkapjes

Medewerkers dragen buiten de klas een mondkapje en houden onderling (indien mogelijk) 1,5 meter afstand. Voor kinderen in groep 6, 7 en 8 geldt het dringende advies om buiten de groep een mondkapje te dragen. In de klas mag het mondkapje af.

Als uw kind in groep 6, 7 of 8 zit, bespreek dan hoe een mondmasker op een veilige manier gedragen kan worden. Hier staat hoe.
In onze kindcentra en scholen staan voldoende afgesloten prullenbakken om gedragen wegwerpmondkapjes (en papieren zakdoekjes) weg te gooien. 

Zelftesten

Alle medewerkers en kinderen van groep 6, 7 en 8, krijgen het dringende advies om zichzelf 2 keer per week te testen met een zelftest op het coronavirus. Dit geldt ook voor medewerkers en kinderen die zijn beschermd tegen corona.
Wij ontvangen binnenkort meer informatie over de verstrekking van zelftesten op scholen voor kinderen en medewerkers door de overheid. We informeren u zodra we u hierover meer kunnen vertellen.

Social Media

Volg ons ook!